Amelisbode van 30 september 2015

Deze week in het pakket:

  • Lollo Bionda (krulsla)
  • Paksoi
  • Spekbonen (mix)
  • 2 Mais
  • Haricots verts
  • Eetbare bloemen (onder meer Oost Indische kers, Sterafrikaan, Mosterdbloem)

Michel is blij met het mooie droge najaarsweer, want het is tijd voor het zaaien van winterrogge. Hiermee wordt een groot deel van de tuin winterklaar en “wintergroen”  gemaakt. Dit zaaien kan tot ongeveer half oktober, daarna wordt het te koud. Winterrogge is eigenlijk een soort “huid”  voor de grond, vertelt Michel, en het zorg ook voor voedingsstoffen voor het bodemleven. Het hoort echt bij biologisch dynamische landbouw, de zorg voor het leven in de grond. Maar ook de reguliere landbouw maakt er steeds meer gebruik van.

Eetbare bloemen

In het pakket deze week een mix van eetbare bloemen. Hier wordt vaak een geneeskrachtige werking aan toegekend. Zo ook aan de Oost Indische kers: Het kan de spijsvertering bevorderen (bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/).  En de farmaceutische industrie gebruikt het in weerstand verhogende preparaten. Oost-Indische kers heeft een smaak die sterk lijkt op die van waterkers en sterrenkers.

Op smulweb staat het volgende recept: Oost-Indische kers met Monchou (4 personen)

Benodigd: 12 bloemen van de Oost-Indische kers, 150 g Monchou of kwark, 2 el ongezoete slagroom, 1/2 citroen, 1 kleine ui (zeer fijngesneden), 2 el mayonaise, 1 el fijngesneden blad van Oost-Indische kers, peper en zout.

Bereiding: Maak een mengsel van de Monchou met de slagroom, de mayonaise, op smaak gebracht met het sap van de halve citroen, de zeer fijngesneden ui, peper, zout en het eveneens zeer fijngesneden blad van de Oost-Indische kers. Vul de bloemen vlak voor het serveren, zonder ze te beschadigen, met dit mengsel en serveer ze als voorgerecht op een bord met verse blaadjes Oost-Indische kers. Een voorgerecht dat er prachtig uitziet!

Pompoenoogst 4 oktober!

Aanstaande zondag 4 oktober is de jaarlijkse pompoenoogst op de tuin. Vanaf 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur is iedereen welkom op de tuin om een handje mee te helpen.  Susan Hahné en Irene Veldhuijzen maken ook dit jaar weer heerlijke pompoensoep. Het belooft mooi weer te worden: komt allen!

Naast het oogsten van pompoen kan er vanaf zondag ook in het maïsveld rondgedoold worden. Michel is hard aan het werk geweest om een doolhof te maken in het maïsveld. Het doolhof blijft staan tot in november. Op woensdag en zaterdag kun je hier ronddolen!

Veel groeten,

Maaike

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie