Amelisbode van 28 oktober 2015

Deze week in het pakket:

  • Radicchio
  • Pompoen
  • Bosbiet
  • Appel, laxton
  • Sperziebonen
  • Rucola
  • Trostomaten

De trostomaten komen uit Schalkwijk, uit onze kas is de oogst afgelopen. Deze week wordt alles opgeruimd, omgespit om de grond wat levendiger te maken en een groen-bemester gezaaid. Michel heeft een stapel kisten met appels over het hoofd gezien, vandaar nog keer appels in het pakket. Het zijn handappels.

Samhain en Halloween

De pompoen in het pakket heeft te maken met Halloweenfeest en sint Maarten.

Het Halloweenfeest is oorspronkelijk afkomstig van het Keltische feest Samhain (spreek uit als: sou-wen). Samhain was de afsluiting van het oogstseizoen en het vee werd van de zomerweides gehaald. Met Samhain vangt ook de tijd aan waarin de grens tussen de aardse wereld en gene zijde dunner is dan anders. Dit betekent dat overledenen zich in deze periode tussen de levenden kunnen begeven. Om de doden gunstig te stemmen werd een kaars en beetje voedsel bij het raam gelegd. De kerk vereert niet langer de voorouders, maar de gemeenschap der heiligen. Het feest kreeg de naam All Hallow’s Eve en Samhain werd in de loop der tijden in Hallowe’en opgenomen.

Pompoenmuffins recept uit het Veldkeuken kookboek

250 g pompoen in kleine blokjes, 2 el ahornsiroop, 180 g bloem, 80 g volkorenmeel, 1 el bakpoeder, ½ tl zout, 175 g suiker, 1 tl kaneel, 2 eieren, 100 ml zonnebloemolie, 150 ml karnemelk, 50 g rozijnen, handje pompoenpitten.

Pompoenblokjes 10-15 min in warme (200°C) oven. Verlaag temperatuur naar 190°C. Meng alle droge ingrediënten voor het beslag in een kom. Meng ei, olie en karnemelk in een kom. Roer de natte ingrediënten door de droge tot alles nét gemengd is. Schep de stukjes pompoen en rozijnen door het beslag. Verveel het beslag over 12 muffinvormpjes en strooi er pompoenpitten op.

Bak de muffins 25 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster. Je kunt ze tot 3 dagen bewaren.

Heerlijke herfst,

Annelies

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie