Amelisbode van woensdag 19 september 2012

 Deze week in het pakket:

  • Kropsla
  • Andijvie
  • Maïskolf (1)
  • Wortels
  • Paprika
  • Savooiekool

Misschien is het al opgevallen dat er dit jaar geen ‘Bloemdaalse gele’, of ‘slobberkool’, in het pakket zit. Michel had die wel besteld maar de zaadteler kon hem helaas niet leveren. Dus hebben we nu de meer gewone groene- of savooiekool.

Dankzij het mooie nazomerweer van de afgelopen tijd gaat het prima op de tuin. Het harde werk is achter de rug en Michel kan zich richten op het opruimen van wat er in de zomer door de gewasverzorging veelal is blijven liggen. Zo zijn de bonen, kruidencirkel en het gebied rond de platte bak nu gewied. Er is zelfs tijd om aandacht te besteden aan de ca. 150 meter asters op de tuin. Omdat die hard groeien hebben ze niet veel last van onkruid maar er staat inmiddels toch wat begroeiing tussen die daar niet thuishoort. De asters zijn nu volop in bloei dus de tuin staat er fleurig bij. De volgende mooie septemberdag misschien een bezoekje aan Amelis’Hof brengen? Als zaterdag en woensdagmiddag de winkel open is, kunnen er bloemen worden geplukt!

De avondmensen onder ons hebben misschien meer interesse in de Nacht van Buitenplaats die a.s. vrijdag (22 september) plaatsvindt. Er kan worden gedineerd bij De Veldkeuken en er is een lampionnentocht in het parkbos van Oud-Amelisweerd. Ook kan er een kijkje worden genomen in het 18e eeuwse landhuis. Iets verderop, bij huis Rhijnauwen, kan worden meegedeind op levensliederen en geswingd op de buitenplaats. Meer informatie is te vinden via de site van het Jaar van de Historische Buitenplaats: http://www.buitenplaatsen2012.nl.

Recept: Pesto pasta met gestoofde groene kool en geroosterde paprika

Nodig voor 4 personen: 300g pasta, 1 groene kool (gewassen en in fijne reepjes), olijfolie, 4 takjes tijm (fijngehakt), 1 bosje basilicum (paar blaadjes apart), kleine teen knoflook, 30g pijnboompitten, sap van een halve citroen, 400g geroosterde paprika’s (in reepjes), rucola, zout en peper.

Maak pesto door de basilicum, knoflook, pijnboompitten heel fijn te hakken en olijfolie toe te voegen tot een smeuïge massa ontstaat. Voeg het citroensap toe en zout en peper naar smaak.

Kook de pasta gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de reepjes kool kort in een beetje olijfolie, voeg de tijm toe met 100 ml water en smoor dit 8-10 minuten met de deksel op de pan.

Afmaken: pesto door de gare pasta roeren, reepjes paprika en overgebleven blaadjes basilicum bij de gesmoorde groene kool doen en aan de pasta toevoegen. Zo nodig op smaak brengen met zout en peper en serveren met rucola.

Eet smakelijk!

Over Gnoe

I work in the Dutch Museum sector and love doing 'cultural stuff' (e.g. going to exhibitions, film festivals), as well as 'domestic things' like reading, vegan cooking & baking and 'outdoor activities', mainly hiking and geocaching. One of my main goals in life is to cause as little harm as possible to all living creatures and our environment.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Amelisbode van woensdag 19 september 2012

  1. Pingback: Changing Seasons (CSA week 38, 2012) « Graasland

Plaats een reactie